II. Bahçenizi planlamak
III. Doğru bitkilerin tarzı
IV. Bahçenizi sulamak
V. Bahçenizi gübreleme
VI. Bahçenizi ayıklamak
VII. Bitkilerinizi budama
VIII. Haşere kontrolü
IX. Rahatsızlıkların önlenmesi
Temel Sorular
Antet | Yanıt |
---|---|
Bahçe bakımı | Bahçeyi yabani otları ayıklayarak, sulayarak, gübreleyerek ve bitkileri budayarak iyi durumda tutma periyodu. |
Çiçeksi büyüme | Bahçenin çiçeklerle ve öteki bitkilerle dolu olduğu bir konum. |
Bahçecilik bilimi | Bahçeciliğin ilke ve uygulamalarının incelenmesi. |
Müessir bahçecilik | Bahçeciliğin en iyi neticeleri verecek biçimde yapılması. |
Nebat bakımı | Bitkilere büyümeleri ve gelişimleri için lüzumlu koşulları sağlama periyodu. |
II. Bahçenizi planlamak
Bahçenizi planlamak, başarı göstermiş olmasını sağlamak için önemlidir. Bahçenizi planlarken dikkate almanız ihtiyaç duyulan birkaç şey şunlardır:
- Bahçenizin büyüklüğü
- Bölgenizdeki iklim
- Bahçenizin almış olduğu güneş ışığı miktarı
- Bahçenizdeki toprak türü
- Yetiştirmek arzu ettiğiniz bitkiler
Bu faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda, bahçe düzeninizi planlamaya başlayabilirsiniz. Yetiştirmek arzu ettiğiniz bütün bitkiler için kafi alanınız olduğu için ve bahçenizi iyi mi sulayacağınız ve bakımını yapacağınıza dair bir planınız olduğu için güvenilir olmak önemlidir.
Bahçenizin düzenini planlamak için birkaç ipucu:
- Bahçenizin düzenini görselleştirmenize destek olması için bir ızgara kullanın.
- Bitkileri tür, ebat ve renge bakılırsa gruplandırın.
- Bitkiler içinde hava dolaşımı ve gelişme için boşluk bırakın.
- Bahçenizde rahat erişim için bir yol ya da yürüyüş yolu oluşturun.
Bu ipuçlarını takip ederek, size senelerce keyif verecek, güzel ve başarı göstermiş bir bahçe yaratabilirsiniz.
Bahçenizi planlayın
IV. Bahçenizi sulamak
Bahçenizi sulamak, bitkilerinizin sıhhatli ve canlı kalması için eğer olmazsa olmazdır. Bitkilerinizin gereksinim duyduğu su miktarı, nebat türüne, iklime ve senenin zamanına bakılırsa değişecektir. Sadece, bahçenizi etken bir halde sulamanıza destek olabilecek birkaç genel ipucu vardır:
- Derin ve seyrek sulayın. Bu, bitkilerinizin yeraltı su seviyesine kadar ulaşabilen derin kökler geliştirmesine destek olacaktır.
- Sabahın erken saatlerinde ya da akşamın geç saatlerinde sulayın. Bu buharlaşmayı azaltmaya ve rahatsızlıkların yayılmasını önlemeye destek olacaktır.
- Bitkilerinizi toprak nemli fakat kaygan olmayacak biçimde sulayın.
- Bahçenizin nemini korumasına ve toprağın serin kalmasına destek olmak için bahçenizi malçlayın.
Bu ipuçlarını takip ederek bitkilerinizin bütün mevsim süresince sıhhatli ve üretken kalmasına destek olabilirsiniz.
V. Bahçenizi gübreleme
Bahçenizi gübrelemek, bitkilerinizi sıhhatli ve üretken tutmanın mühim bir parçasıdır. Gübre, bitkilerinize kuvvetli büyümeleri ve çiçek ya da meyve üretmeleri için gereksinim duydukları gıdaları sağlar. Piyasada birçok değişik gübre türü mevcuttur, bu yüzden bitkileriniz için doğru olanı kura çekmek önemlidir.
İhtiyacınız olan gübre türü, yetiştirdiğiniz nebat türüne, bahçenizdeki toprak koşullarına ve senenin zamanına bağlı olacaktır. Mesela, domates ve biber benzer biçimde fazlaca fazla gıda gerektiren bitkilerin azot payı yüksek bir gübreye ihtiyacı olacaktır. Kumlu toprakta yetiştirilen bitkilerin fosfor payı yüksek bir gübreye ihtiyacı olacaktır. İlkbahar ya da yazları yetiştirilen bitkilerin potasyum payı yüksek bir gübreye ihtiyacı olacaktır.
Bahçenizi granül gübre, sıvı gübre ya da yavaş salınımlı gübre kullanarak gübreleyebilirsiniz. Granül gübrelerin uygulanması kolaydır sadece eşit biçimde yayılması zor olabilir. Sıvı gübrelerin uygulanması daha zor olsa gerek sadece bitkiler tarafınca emilme olasılıkları daha yüksektir. Yavaş salınımlı gübreler en müsait gübre türüdür sadece daha pahalı olabilirler.
Bahçenizi gübrelemek, bitkilerinizi sıhhatli ve üretken tutmanın mühim bir parçasıdır. Doğru gübreyi seçip doğru biçimde uygulayarak, bitkilerinizin kuvvetli bir halde büyümesine ve güzel çiçekler ya da meyveler üretmesine destek olabilirsiniz.
VI. Bahçenizi ayıklamak
Ayıklama, bitkilerinizin sıhhatli kalmasına ve yabani otlar tarafınca boğulmalarının önlenmesine destek olduğundan bahçe bakımının mühim bir parçasıdır. Yabani otlar, bitkilerinizle su, gıda ve güneş ışığı için rekabet eder ve ek olarak zararlılara ve hastalıklara da ev sahipliği yapabilirler.
Bahçenizi otlatmanın birkaç değişik yolu vardır. Elle ot ayıklayabilir, çapa ya da kültivatör kullanabilir ya da ot öldürücü kullanabilirsiniz. Elle ot ayıklama en fazlaca emek gerektiren yöntemdir, sadece hem de en etken olanıdır. Çapalama ve yetiştirme daha azca emek gerektirir, sadece denetim dibine katılması daha zor olabilir. Ot öldürücüler minimum emek gerektiren yöntemdir, sadece çevreye ve bitkilerinize zararı dokunan olabilirler.
Bahçenizi ayıklarken bitkilerinize zarar vermemeye dikkat etmeniz önemlidir. Otları köklerinden çekmeye çalışın ve bitkilerinizin etrafındaki toprağı bozmamaya dikkat edin. Çapa ya da kültivatör kullanıyorsanız bitkilerinizin köklerine zarar vermemeye dikkat edin.
Ayıklama geçindiren bir işlemdir ve gelişme mevsimi süresince bunu tertipli olarak tekrarlamanız gerekecektir. Ayıklama için en iyi vakit, güneşin fazlaca yoğun olmadığı sabahın erken saatleri ya da akşamın geç saatleridir.
Bu ipuçlarını takip ederek bahçenizi yabani otlardan arındırabilir ve bitkilerinizin gelişmesine destek olabilirsiniz.
VII. Bitkilerinizi budama
Budama, bir bitkiden istenmeyen ya da hastalıklı dalları çıkarma işlemidir. Bitkinin sağlığını ve görünümünü iyileştirmek ve yeni büyümeyi teşvik etmek için yapılır. Budama ek olarak bir bitkinin boyutunu ve şeklini denetlemek için de kullanılabilir.
Bahçıvanın amaçlarına bağlı olarak yapılabilecek birkaç değişik budama türü vardır.
- Yapısal budama bitkinin genel yapısını iyileştirmek için yapılır. Bu tür budama, birbirine çapraz ya da sürtünen ya da istenmeyen biçimde büyüyen dalların çıkarılmasını ihtiva eder.
- İnceltme budaması bitkinin yoğunluğunu azaltmak için yapılır. Bu tür budama, öteki dalları gölgeleyen ya da bitkinin genel şekline katkıda bulunmayan dalların çıkarılmasını ihtiva eder.
- Gençleştirici budama aşırı büyümüş ya da sağlıksız hale gelmiş bir bitkiyi gençleştirmek için yapılır. Bu tür budama, bütün eski büyümeyi kaldırarak yalnızca birkaç genç, sıhhatli dal bırakmayı ihtiva eder.
Budama, bahçeciliğin lüzumlu bir parçasıdır, sadece bitkiye zarar vermemek için doğru biçimde yapılması önemlidir. Budama yaparken keskin, pak aletler kullanmak ve tomurcuk ya da düğümün derhal üzerinden kesimler yapmak önemlidir. Ek olarak bitkiyi senenin doğru zamanında budamak da önemlidir.
Budama sıkıntılı bir vazife olabilir, sadece bitkilerinizin sıhhatli kalması ve en iyi biçimde görünmesi için eğer olmazsa olmazdır. Bu ipuçlarını izleyerek bitkilerinizi güvenle budayabilir ve arzu ettiğiniz neticeleri elde edebilirsiniz.
Haşere kontrolü
Zararlılar, bitkilere zarar verebildikleri, rahatsızlıkları yayabildikleri ve bahçenizin tadını çıkarmanızı zorlaştırabildikleri için bahçıvanlar için büyük bir problem olabilir. Zararlıları denetim etmenin birçok değişik yolu vardır, bunlar içinde şunlar bulunur:
- Kültürel kontroller: Bunlara ürün rotasyonu, sanitasyon ve dayanıklı çeşitlerin kullanması benzer biçimde uygulamalar dahildir.
- Kimyasal savaşım: Bunlara pestisit, herbisit ve fungisitlerin kullanması dahildir.
- Biyolojik kontroller: Zararlıları denetlemek için naturel yırtıcıların ve parazitlerin kullanılmasıdır.
Haşere denetim yöntemi seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir:
- Karşılaştığınız zararı dokunan türü
- Bulaşmanın sertliği
- Yöntemin sizin, ailenizin ve evcil hayvanlarınızın güvenliği için
Haşere kontrolü hakkındaki daha ayrıntılı data edinmek için lütfen uzman bir profesyonele danışın.
IX. Rahatsızlıkların önlenmesi
Hastalıklar bahçeler için büyük bir problem olabilir, bitkilerin solmasına, yapraklarını dökmesine ve hatta yaşama veda etmesine niçin olabilir. Rahatsızlıkların bahçenizi etkilemesini önlemek için yapılabilecek birkaç şey vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Dayanıklı nebat çeşitlerinin ekilmesi
- Bitkileri yere değmesini önlemek için kazığa bağlamak
- Bitkileri yukarıdan sulamak yerine dipten sulamak
- Bitkilerin aşırı kalabalık olmasından kaçınılması
- Bahçeden hastalıklı bitkileri çıkarmak
- Kullanım öncesi ve daha sonra alet ve ekipmanların dezenfekte edilmesi
Bahçenizde rahatsızlık emareleri ayrım ederseniz, hastalığın yayılmasını önlemek için süratli bir halde harekete geçmek önemlidir. Bahçeleri etkileyen birtakım yaygın hastalıklar şunlardır:
- Pas
- Toz halinde küf
- Tüylü küf
- Mantarlar
- Bakteriyel hastalıklar
Rahatsızlıkları tedavi etmek için birçok değişik mantar ilacı ve bakteri ilacı mevcuttur. Etiketi dikkatlice okumak ve kullanım talimatlarını kovuşturmak önemlidir.
Rahatsızlıkların bahçenizi etkilemesini önlemek, bitkilerinizi sıhhatli ve güzel tutmanın en iyi yoludur. Bu ipuçlarını izleyerek, bütün sürem süresince sıhhatli ve üretken bir bahçenin tadını çıkarabilirsiniz.
Bahçe bakımıyla alakalı sık sorulan sorulardan bazıları şunlardır:
S: Bölgemde yetiştirilebilecek en iyi bitkiler hangileridir?
A: Bölgenizde yetiştirebileceğiniz en iyi bitkiler iklim ve toprak koşullarına bağlı olacaktır. Bölgeniz için müsait bitkilerin listesini yöresel fidanlığınızı ya da bahçe merkezinizi ziyaret ederek bulabilirsiniz.
S: Bitkilerimi ne çoğunlukla sulamalıyım?
A: Sulama sıklığı, yetiştirdiğiniz nebat türüne, iklime ve toprak koşullarına bağlı olacaktır. Genel bir kaide olarak, toprak dokunulduğunda kuru hissedildiğinde bitkilerinizi sulamalısınız.
S: Bitkilerime zarar veren zararlıları ve rahatsızlıkları iyi mi önleyebilirim?
A: Zararlıların ve rahatsızlıkların bitkilerinize zarar vermesini önlemenin birçok yolu vardır. En yaygın yöntemlerden bazıları şunlardır:
- Dayanıklı nebat çeşitlerinin yetiştirilmesi
- Doğal haşere denetim şekillerinin kullanılması
- Bahçenizi pak ve döküntülerden uzak tutun
- Bitkilerinizi günün doğru saatinde sulayın
Bu ipuçlarını takip ederek bahçenizin sıhhatli ve zararlılardan uzak kalmasına destek olabilirsiniz.
0 Yorum