Bahçeniz, yaratıcılığınızı ve kişiliğinizi anlatım etmek için kullanabileceğiniz boş bir tuvaldir. Birazcık planlama ve çabayla, komşularınızın kıskanacağı güzel ve davetkar bir dış mekan alanı yaratabilirsiniz.
Bahçenizi şık bir halde dekore etmek için birkaç ipucu:
- Bahçeniz için bir tema seçin. Bu, resmi bir gül bahçesinden, garip bir peri bahçesine kadar her şey olabilir.
- Bahçenizin temasını tamamlayacak bitkileri seçin.
- Bahçenize alaka ve benlik katmak için aksesuarlar ve süsler ilave edin.
- Değişik renkler, dokular ve şekiller denemekten korkmayın.
Birazcık yaratıcılık ve emekle, komşularınızın kıskanacağı güzel ve davetkar bir bahçe yaratabilirsiniz.
Antet | LSI Anahtar Sözcükleri |
---|---|
Bahçe Tasarımına | bahçe, peyzaj, tabiat, aleni hava, avlu |
Bahçe Tasavvur Çeşitleri | bahçe, peyzaj, tabiat, aleni hava, avlu |
Bahçe Tasarımının Unsurları | bahçe, peyzaj, tabiat, aleni hava, avlu |
Bahçe Tasarımının İlkeleri | bahçe, peyzaj, tabiat, aleni hava, avlu |
Bahçe Tasarımınızı Planlamak | bahçe, peyzaj, tabiat, aleni hava, avlu |
II. Bahçe Tasavvur Türleri
Her biri kendine has hususiyet ve faydalar içeren birçok değişik bahçe tasarımı türü vardır. En popüler bahçe tasarımı türlerinden bazıları şunlardır:
- Resmi bahçeler
- Gayriresmi bahçeler
- Modern bahçeler
- Naturel bahçeler
- Su bahçeleri
- Yenilebilir bahçeler
- Xeriscaping bahçeleri
- Konteyner bahçeleri
- Dikey bahçeler
Her bahçe tasarımının kendine has avantajları ve dezavantajları vardır, bundan dolayı ihtiyaçlarınıza ve hayat karakterinize en müsait bahçe çeşidini seçmeniz önemlidir.
Sözgelişi, resmi bahçeler çoğu zaman simetrileri, düzenleri ve yapılarıyla karakterize edilir. Çoğu zaman araziler ve parklar benzer biçimde büyük, resmi ortamlarda kullanılırlar. Öte taraftan, gayri resmi bahçeler daha kolay ve naturel görünür. Çoğu zaman arka bahçeler ve verandalar benzer biçimde daha minik, daha samimi ortamlarda kullanılırlar.
Modern bahçeler çoğu zaman çağıl malzemeler ve tasavvur öğelerinin kullanımıyla karakterize edilir. Çoğu zaman pak çizgiler, geometrik şekiller ve yürekli renkler ihtiva ederler. Öte taraftan, natüralist bahçeler doğayla daha yakından uyumludur. Çoğu zaman yöresel bitkilerin kullanması, gayriresmî düzenler ve kıvrımlı yollarla karakterize edilirler.
Su bahçeleri, dış mekanınıza güzellik ve refah katmanın mükemmel bir yoludur. Bahçenizde bir odak noktası kurmak ya da dinlenip suyun naturel güzelliğinin tadını çıkarabileceğiniz bir yer sağlamak için kullanılabilirler. Yenilebilir bahçeler, kendi yemeğinizi yetiştirmenin ve bahçeciliğe katılmanın mükemmel bir yoludur. Ek olarak manzaranıza güzel bir katkı da sağlayabilirler.
Xeriscaping bahçeleri su kullanımını azaltmak ve kuraklığa dayanıklı bir görünüm yaratmak için tasarlanmıştır. Kuraklığa ya da su kısıtlamalarına yatkın alanlar için mükemmel bir seçenektir. Kapalı bahçeler, verandalar, balkonlar ve güverteler benzer biçimde minik alanlarda nebat yetiştirmenin mükemmel bir yoludur. Ek olarak bahçeyle uğraşmak için oldukca fazla tarihi olmayan kişiler için de mükemmel bir seçenektir.
Dikey bahçeler, oldukca fazla yer kaplamadan dış mekanınıza yeşillik katmanın mükemmel bir yoludur. Ek olarak, kentsel alanlarda yaşayan ya da oldukca fazla dış mekan alanı olmayan kişiler için de mükemmel bir seçenektir.
Hangi tür bahçeyi seçerseniz seçin, muntazam bir halde bakımının yapıldığından güvenilir olmak önemlidir. Buna bitkilerinizi tertipli olarak sulamak, bahçenizi otlatmak ve gerektiğinde bitkilerinizi budamak dahildir. Bu sıradan ipuçlarını izleyerek bahçenizin gelişmesine ve size senelerce keyif vermesine destek olabilirsiniz.
III. Bahçe Tasarımının Unsurları
Bahçe tasarımının unsurları, güzel ve işlevsel bir dış mekan alanı yaratmak için kullanılabilecek temel yapı taşlarıdır. Bu unsurlar şunları ihtiva eder:
- Şekil
- Astar
- Biçim
- Doku
- Renk
- Fer
- Feza
Bu unsurları anlayıp müessir bir halde kullanarak hem görsel olarak hoş bununla beraber davetkar bir bahçe yaratabilirsiniz.
Bahçe tasarımının unsurları ile alakalı daha çok data için lütfen makalemize bakın: Bahçe Tasarımının Unsurları.
IV. Bahçe Tasarımının İlkeleri
Bahçe tasarımının prensipleri, güzel ve işlevsel bir dış mekan alanı yaratan temel unsurlardır. Bu prensipler şunları ihtiva eder:
- Birlik
- Çeşitlilik
- Balans
- Vurgu
- Tekrarlama
- Geçiş
- Ümit ve Sığınak
Bu prensipleri anlayıp uygulayarak hem güzel bununla beraber davetkar bir bahçe yaratabilirsiniz.
İşte her ilkenin daha ayrıntılı açıklaması:
- Birlik bir bahçedeki bütünleşik bir bütünün hissiyatıdır. Bu, bahçe süresince benzer renkler, dokular ve şekiller kullanılarak ya da bir düzenlilik ve akış hissi yaratılarak elde edilebilir.
- Çeşitlilik birliğin zıttıdır ve bir bahçede alaka ve coşku yaratmak için değişik unsurların kullanımını anlatım eder. Bu, değişik bitkiler, renkler, dokular ve şekiller kullanılarak ya da bahçe içerisinde değişik türde alanlar yaratılarak elde edilebilir.
- Balans bir bahçedeki balans duygusudur. Bu, fer ve gölge, yükseklik ve genişlik, sert peyzaj ve yumuşak peyzaj benzer biçimde bahçenin değişik unsurlarının dengelenmesiyle elde edilebilir.
- Vurgu Bahçenin muayyen bir alanına dikkat çekmek için odak noktasının kullanılmasıdır. Bu, büyük bir nebat, bir heykel ya da bir su özelliği kullanılarak gerçekleştirilebilir.
- Tekrarlama bahçede süreklilik duygusu yaratmak için benzer öğelerin kullanılmasıdır. Bu, bahçede aynı bitkileri, renkleri ya da dokuları kullanarak ya da muayyen bir tasavvur öğesini tekrarlayarak elde edilebilir.
- Geçiş Bahçede akış hissi yaratmak için kademeli değişimler kullanmaktır. Bu, değişik yüksekliklerde bitkiler kullanarak, yolların yönünü değiştirerek ya da sert peyzajda değişik malzemeler kullanarak elde edilebilir.
- Ümit ve Sığınak bahçede hem sarahat bununla beraber kapalılık hissi yaratmak için değişik tipte alanların kullanılmasıdır. Bu, çevredeki alanın manzarasına haiz aleni alanlar yaratarak ve verandalar ya da çardaklar benzer biçimde kapalı alanlar yaratarak elde edilebilir.
Bu prensipleri anlayıp uygulayarak hem güzel bununla beraber işlevsel bir bahçe yaratabilirsiniz.
V. Bahçe Tasarımınızı Planlamak
Bahçe tasarımınızı planlamak, güzel ve işlevsel bir dış mekan alanı yaratmada mühim bir adımdır. Aşağıdaki ipuçları başlamanıza destek olacaktır:
- Bahçenizin amacına karar verin. Eğlence, dinlenme ya da sebze yetiştirme amacıyla mı kullanılacak?
- Bahçenizin boyutunu ve şeklini göz önünde bulundurun. Çalışmak için ne kadar alanınız var?
- Beğendiğiniz bir bahçe stili seçin. Resmi, gayriresmi ya da kır bahçesi benzer biçimde seçebileceğiniz birçok değişik yoldam vardır.
- Bahçeniz için bir plan oluşturun. Bu, bahçenizin değişik unsurlarının beraber iyi mi çalışacağını görselleştirmenize destek olacaktır.
- Bahçeniz için bütçe ayırın. Bahçeniz için ne kadar para harcayabileceğiniz hikayesinde realist olun.
Bir planınız olduğunda, bahçe tasarımınızı uygulamaya koymaya başlayabilirsiniz. Bu ipuçlarını takip ederek, gelecek yıllarda keyfini çıkaracağınız güzel ve davetkar bir dış mekan alanı yaratabilirsiniz.
VI. Bahçe Tasarımınız İçin Nebat Tarzı
Bahçe tasarımınız için nebat seçerken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey var.
- Bölgenizdeki iklim.
- Bahçenizin almış olduğu güneş ışığı miktarı.
- Bahçenizin büyüklüğü.
- Bahçenizin istediğiniz görünümü ve hissiyatı.
Bu faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda, bahçenizde gelişecek bitkileri seçmeye başlayabilirsiniz. İşte bitkileri kura çekmek için birkaç ipucu:
- Bölgenize has bitkileri seçin.
- Kuraklığa dayanıklı ve bakımı basit bitkiler seçin.
- Devamlı bir renk gösterisi yaratmak için senenin değişik zamanlarında çiçek açacak bitkileri seçin.
- Büyüklük, biçim ve gelişme hızı bakımından birbirleriyle ahenkli bitkileri seçin.
Bu ipuçlarını takip ederek evinize güzellik ve kıymet katacak, hoş ve davetkar bir bahçe yaratabilirsiniz.
VII. Bir Peyzaj Tasavvur Planı Oluşturma
Bir peyzaj tasavvur planı, arzu ettiğiniz peyzajın görsel bir temsilidir. Bahçenizin düzenini planlamanıza, bitkileri ve sert peyzaj malzemelerini seçmenize ve projenizin maliyetini tahmin etmenize destek olmak için kullanılabilir.
Bir peyzaj tasavvur planı oluşturmanın birçok değişik yolu vardır. Bir yazılım programı kullanabilir, bir peyzaj tasarımcısı kiralayabilir ya da bunu kendiniz elle yapabilirsiniz.
Bunu kendiniz yapmayı planlıyorsanız, başlamadan ilkin toplamanız ihtiyaç duyulan birkaç şey var. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Mülkünüzün haritası
- Kullanmak arzu ettiğiniz bitkilerin ve sert peyzaj malzemelerinin sıralaması
- Projenizin maliyetinin tahmini
Bütün malzemelerinizi topladıktan sonrasında, peyzaj tasavvur planınızı yapmaya başlayabilirsiniz. Mülkünüzün temel bir taslağını çizerek başlayın. Peşinden, kullanmak arzu ettiğiniz bitkileri ve sert peyzaj malzemelerini ilave edin. Mülkünüzün boyutunu ve şeklini ve her alanın almış olduğu güneş ışığı ve su miktarını hesaba kattığınızdan güvenilir olun.
Temel bir düzenlilik oluşturduğunuzda, daha çok tafsilat eklemeye başlayabilirsiniz. Bunlara yataklarınızın boyutu ve şekli, kullanacağınız kenar türü ve yürüyüş yollarınızın ve verandalarınızın konumu benzer biçimde şeyler dahildir.
Peyzaj tasavvur planınızı oluştururken süre ayırmanız önemlidir. Bu büyük bir yatırımdır ve nihai sonuçtan memnun olduğunuzdan güvenilir olmak istersiniz.
Peyzaj tasavvur planınızı tamamladığınızda, bahçenizi inşa ederken size rehberlik etmesi için kullanabilirsiniz. Yolunuzda kalmanıza ve bahçenizin arzu ettiğiniz benzer biçimde görünmesini sağlamanıza destek olacaktır.
Bahçenizi İnşa Etmek
Bahçenizi tasarladıktan sonrasında, onu inşa etmeye başlamanın tarihi geldi. Bu keyifli ve ödüllendirici bir proje olabilir, sadece başlamadan ilkin hazırlıklı olmak önemlidir.
İlk adım, ihtiyacınız olacak bütün malzemeleri toplamaktır. Bunlara bitkiler, toprak, gübre, aletler ve öteki malzemeler dahildir. Ek olarak bahçenizi iyi mi inşa edeceğinize de karar vermeniz gerekecektir. Yükseltilmiş yataklar, yer altı yatakları ya da kaplar mı kullanacaksınız?
Malzemelerinizi topladıktan sonrasında bahçenizi inşa etmeye başlayabilirsiniz. Yükseltilmiş yataklar kullanıyorsanız, ilkin çerçeveleri inşa etmeniz gerekecektir. Hemen sonra yatakları toprakla doldurabilir ve bitkiler ekleyebilirsiniz. Yer altı yatakları ekiyorsanız, ilkin toprağı sürmeniz ve yabani otları temizlemeniz gerekecektir. Hemen sonra bitkiler ekleyebilirsiniz. Kaplara ekiyorsanız, ilkin kapları toprakla doldurmanız ve bitkiler eklemeniz gerekecektir.
Bahçenizi ektikten sonrasında, onu tertipli olarak sulamanız gerekecektir. Ek olarak onu tertipli olarak gübrelemeniz ve otlarını ayıklamanız gerekecektir. Bahçenizin gelişmesi için ona iyi bakmanız önemlidir.
Bir bahçe inşa etmek oldukca fazla iş olabilir, sadece hem de oldukca eğlencelidir. Sabırlı ve fedakar olursanız, gelecek yıllarda keyfini çıkaracağınız güzel ve davetkar bir dış mekan alanı yaratabilirsiniz.
IX. Bahçenizin Bakımı
Bahçeniz inşa edildikten sonrasında, en iyi halde görünmesini sağlamak için onu muntazam bir halde korumak önemlidir. Bu, bitkilerinizi tertipli olarak sulamak, bahçenizi otlatmak ve ağaçlarınızı ve çalılarınızı budamak demektir. Ek olarak, bahçenizi zararlılardan ve hastalıklardan korumak için adımlar atmak demektir.
Bahçenizi korumak için birtakım ipuçları:
- Bitkilerinizi tertipli olarak, bilhassa kurak dönemlerde sulayın.
- Bitkilerinizle su ve gıda için rekabet eden yabani otları temizlemek için bahçenizi tertipli olarak paklayın.
- Ağaçlarınızı ve çalılarınızı budayarak ölü ya da hastalıklı dalları paklayın ve şekillendirin.
- Bahçenizi zararlılardan ve hastalıklardan korumak için naturel haşere denetim yöntemlerini kullanın ve iyi bahçe hijyeni uygulayın.
Bu ipuçlarını takip ederek bahçenizin gelişmesine ve uzun seneler süresince en iyi görünümünü korumasına destek olabilirsiniz.
Sual 1: Bahçe tasarımı ile peyzaj düzenlemesi arasındaki ayrım nelerdir?
Yanıt 1: Bahçe tasarımı, güzel ve işlevsel bir dış mekan alanı yaratma sanatıdır, peyzaj ise dış mekan alanının görünümünü iyileştirme sürecidir. Bahçe tasarımı çoğu zaman bitkilerin kullanımını içerirken peyzaj, yürüyüş yolları, verandalar ve çitler benzer biçimde sert peyzaj öğelerini de içerebilir.
Sual 2: Bahçe tasarımının unsurları nedir?
Yanıt 2: Bahçe tasarımının unsurları içinde biçim, çizgi, biçim, doku, renk ve fer bulunur. Bu unsurlar, resmi ve yapılandırılmış bir bahçeden daha gayriresmî ve kolay bir bahçeye kadar muhtelif değişik etkisinde bırakır yaratmak için kullanılabilir.
Sual 3: Bahçe tasarımının prensipleri nedir?
Yanıt 3: Bahçe tasarımının prensipleri içinde balans, nispet, vurgu, ritim ve birlik yer alır. Bu prensipler, tutarlı ve görsel olarak cazibeli bir bahçe yaratmak için kullanılabilir.
0 Yorum