Şehir Manzarası Rüyaları: Kentsel Hayalleri İllüstrasyon, kent manzaraları ve rüyalar arasındaki ilişkiyi inceleyen bir kitaptır. Kitapta, her biri kentsel manzaraların benzeri olmayan güzelliğini ve harikasını ele geçiren muhtelif sanatçılara ilişkin çizimlerden oluşan bir koleksiyon yer almıştır.
Kitap iki parçaya ayrılmıştır. İlk bölüm, kent planlamasının ilk günlerinden çağdaş döneme kadar kent manzaralarının geçmişine genel bir bakış sunar. İkinci bölüm, kent manzaralarının sanatta tasvir edilebileceği değişik yolları araştırır.
Kitap, kent manzaraları ve kültürümüzdeki rolleri ile alakalı daha çok informasyon edinmek isteyen hepimiz için kıymetli bir kaynaktır. Ek olarak yaratıcılığı ve hayal enerjisini mutlaka harekete geçirecek güzel bir kitaptır.
Kitabından çıkarılacak en mühim derslerden bazıları şunlardır:
- Şehir manzaraları yalnız fizyolojik yerlerden daha fazlasıdır. Bununla beraber umutlarımızın, hayallerimizin ve korkularımızın da ifadesidir.
- Şehir manzaraları hem güzel hem çirkin, hem esin verici aynı zamanda depresif olabilir. Kolayca kategorize edilemeyen karmaşa ve oldukca yönlü yerlerdir.
- Şehir manzaraları devamlı değişiyor. Hem pozitif yönde aynı zamanda negatif eylemlerimizden şekilleniyorlar.
- Şehir manzaraları hayatımızda kuvvetli bir güçtür. Ruh halimizi, davranışlarımızı ve hüviyet duygumuzu etkileyebilirler.
Şehir manzaraları ile alakalı daha çok informasyon edinmek istiyorsanız, mutlaka Şehir Manzaraları Rüyaları: Kentsel Hayalleri İllüstrasyon kitabını okumanızı tavsiye ederim. Dünyaya bakış açınızı değiştirecek büyüleyici bir kitap.
Şehir manzarası | Rüya |
---|---|
Şehir manzarası, bir şehrin yahut kasabanın görünümüdür | Bir rüya, bir takım fikir, imaj ve duygudur |
Şehir manzaraları fotoğraflanabilir, boyanabilir yahut çizilebilir | Rüyalar ruh çözümü yahut rüya sözlükleri vasıtasıyla yorumlanabilir |
Şehir manzaraları bir şehrin kültürünü, tarihini yahut ekonomisini temsil etmek için kullanılabilir | Rüyalar bilinçaltını keşfetmek yahut sorunları sökmek için kullanılabilir |
Şehir manzaraları hem güzel aynı zamanda esin verici olabilir | Rüyalar hem ürkütücü aynı zamanda aydınlatıcı olabilir |
II. Şehir manzarası nelerdir?
Şehir manzarası, bir şehri yahut kentsel alanı tasvir eden bir görünüm türüdür. Şehir manzaraları realist yahut soyut olabilir ve fotoğraf, çizim, fotoğrafçılık ve dijital sanat dahil olmak suretiyle muhtelif medya kullanılarak oluşturulabilir.
Şehir manzaraları çoğunlukla bir yer yahut atmosfer duygusunu aktarmak için kullanılır ve bir şehrin tarihini belgelemek yahut toplumsal ve kültürel taraflarını keşfetmek için kullanılabilir.
Meşhur kent manzaraları içinde Edward Hopper’ın Gece Kuşları, Vincent van Gogh’un Yıldızlı Gece ve Claude Monet’nin İzlenim, Gün Doğumu tabloları yer alır.
III. Şehir manzaraları
Şehir manzaraları, Pompeii’nin antik Roma mozaiklerinden Canaletto’nun Rönesans resimlerine kadar yüzyıllardır sanatta tasvir edilmiştir. 19. yüzyılda kent manzaraları, Eugène Atget ve Alfred Stieglitz benzer biçimde fotoğrafçıların hızla değişen kentsel manzarayı fotoğraflamasıyla fotoğrafçılık mevzusu olarak giderek daha popüler hale geldi. 20. yüzyılda kent manzaraları, Edward Hopper ve Robert Rauschenberg benzer biçimde sanatçılar tarafınca daha da ortaya çıkarıldı ve bu sanatçılar, o çağın toplumsal ve ekonomik değişimlerini yansıtmak için kent manzaralarını kullandılar.
IV. Değişik kent manzaraları türleri
Şehir manzaraları konumlarına, günün saatine ve mevzularına nazaran değişik türlere ayrılabilir.
En yaygın kent manzarası türlerinden bazıları şunlardır:
- Kentsel kent manzaraları: Bu kent manzaraları New York yahut Londra benzer biçimde büyük bir şehrin kent manzarasını tasvir eder.
- Kenar mahalle kent manzaraları: Bu kent manzaraları, ufak bir kasaba yahut yerleşim alanı benzer biçimde bir banliyönün kent manzarasını tasvir eder.
- Kırsal kent manzaraları: Bu kent manzaraları, bir çiftlik yahut ufak bir kasaba benzer biçimde kırsal bir alanın kent manzarasını tasvir eder.
- Gece kent manzaraları: Bu kent manzaraları, çoğu zaman parlak ışıklar ve aydınlatılmış binalarla beraber kent manzarasını gece vakti tasvir eder.
- Gündüz kent manzaraları: Bu kent manzaraları, sıklıkla aleni sema ve parlak güneş ışığı altında, kent manzarasının gündüz halini tasvir eder.
- Kış kent manzaraları: Bu kent manzaraları, sıklıkla karla kaplı sokaklar ve binalarla beraber, şehrin kış mevsimindeki halini tasvir eder.
- Yaz kent manzaraları: Bu kent manzaraları, sıklıkla sıcak hava ve mavi gökyüzünün olduğu yaz mevsimindeki kent manzaralarını tasvir eder.
- Güz kent manzaraları: Bu kent manzaraları, sıklıkla rengarenk yapraklar ve değişen hava koşullarıyla beraber sonbahardaki kent manzarasını tasvir eder.
V. Bir kent manzarasının unsurları
Şehir manzarası, insan yapımı yapıların varlığıyla tanımlanan bir görünüm türüdür. Bu yapılar binalar, köprüler, yollar ve öteki altyapı biçimlerini içerebilir. Şehir manzaraları dünyanın her yerinde bulunabilir, sadece büyük kentsel alanlarda en yaygın olanlarıdır.
Bir kent manzarasının unsurları muayyen bir konuma bağlı olarak değişebilir. Sadece, bir çok kent manzarasında bulunan birtakım ortak unsurlar vardır. Bu unsurlar şunları ihtiva eder:
- Binalar: Binalar, bir kent manzarasının en tanımlayıcı özelliklerinden biridir. Ölçüt duygusu yaratmak için kullanılabilirler ve ek olarak bir şehrin sınırlarını tanımlamaya destek olabilirler.
- Köprüler: Köprüler bir şehrin değişik bölgelerini birbirine bağlamaya destek olabilir ve ek olarak çevredeki alanın güzel bir görüntüsünü sağlayabilir.
- Yollar: Yollar ulaşım için eğer olmazsa olmazdır ve bir şehrin değişik bölgelerini birbirine bağlamaya destek olabilir. Ek olarak bir hareket duygusu yaratmak için kullanılabilir ve bir şehrin sınırlarını tanımlamaya destek olabilir.
- Öteki altyapı: Şehir manzaralarında bulunabilen öteki altyapı unsurları içinde parklar, meydanlar ve anıtlar bulunur. Bu unsurlar bir yer duygusu yaratmaya destek olabilir ve ek olarak insanların bir araya gelip sosyalleşebileceği bir yer sağlayabilir.
Bir kent manzarasının unsurları, benzersiz ve unutulmaz bir görsel edinim yaratmak için beraber çalışabilir. Ek olarak kent ve sakinleri ile alakalı bir ileti iletmek için de kullanılabilirler.
VI. Şehir manzaralarının önemi
Şehir manzaraları birçok nedenden ötürü önemlidir. Bunlar:
- Bir şehrin tarihini ve kültürünü yansıtın
- Bir yer ve ilinti duygusu yaratın
- Güzellik ve esin duygusu sağlayın
- Turizmi ve ekonomik kalkınmayı teşvik etmek
- Yurttaş katılımını ve toplumsal etkileşimi teşvik edin
Şehir manzaraları bununla birlikte iklim değişikliği, fakirlik ve eşitsizlik benzer biçimde mühim mevzularda farkındalığı çoğaltmak için de kullanılabilir.
Ek olarak kent manzaraları sanatçılar, mimarlar ve tasarımcılar için bir esin kaynağı olabilir. Ek olarak güzel ve anlamlı fotoğraflar ve resimler kurmak için de kullanılabilirler.
Genel hatlarıyla kent manzaraları kentsel peyzajımızın mühim bir parçasıdır ve yaşamlarımızda mühim bir rol oynarlar.
Şehir manzaraları iyi mi fotoğraflanır
Şehir manzaralarını fotoğraflamak sıkıntılı fakat ödüllendirici bir edinim olabilir. Şehir manzaralarını çekerken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey vardır, örnek olarak günün saati, hava durumu ve görüntünüzün kompozisyonu.
Şehir manzaraları resim çekerken dikkate katılması ihtiyaç duyulan en mühim faktörlerden biri günün saatidir. Çekim yapmak için en iyi vakit çoğu zaman sabahın erken saatleri yahut akşamın geç saatleridir; fer yumuşak ve dağınıktır. Bu, daha dengeli bir pozlama oluşturmanıza ve görüntünüzdeki gürültü miktarını azaltmanıza destek olacaktır.
Hava durumu da kent manzarası fotoğraflarınız üstünde mühim bir etkiye haiz olabilir. Bulutlu yahut yağmurluysa, fer daha dağınık olacak ve hareket bulanıklığı hikayesinde endişelenmenize ihtiyaç duymadan daha uzun pozlamalar elde edebileceksiniz. Sadece, güneşliyse, görüntünüzün aşırı pozlanmasını önlemek için süratli bir deklanşör hızı kullanmanız gerekecektir.
En son, kent manzarası görüntülerinizin kompozisyonuna dikkat etmeniz gerekecektir. Bu, ön plan, arka plan ve ana mevzu benzer biçimde çerçevenizdeki öğeleri dikkate almak anlama gelir. Ek olarak, çekim yapmış olduğunuz perspektifi ve kameranızın açısını da düşünmelisiniz.
Bu ipuçlarını takip ederek, şehir manzaralarının güzelliğini yakalayacak çarpıcı kent manzarası fotoğrafları çekebilirsiniz.
Şehir manzaralarını fotoğraflamak için birkaç ek ipucu:
- Kameranızı sabitlemek ve sarsıntıyı önlemek için tripod kullanın.
- Şehrin geniş bir görünümünü yakalamak için geniş açılı bir lens kullanın.
- Değişik efektler yaratmak için değişik deklanşör hızlarını kontrol edin.
- Gökyüzündeki fer miktarını azaltmak için dereceli etkisiz kesafet filtreleri kullanın.
- Parlamayı azaltmak ve kontrastı çoğaltmak için polarize filtreler kullanın.
Birazcık ergonomik yaparak, arkadaşlarınızı ve ailenizi etkileyecek olağanüstü kent manzaraları fotoğrafları çekebilirsiniz.
Meşhur kent manzaraları
Dünyada her biri kendine has karakter ve çekiciliğe haiz birçok meşhur kent manzarası vardır. En ikonik kent manzaralarından bazıları şunlardır:
- Sembolik gökdelenleri ve köprüleriyle New York şehrinin silüeti
- Paris’teki Eyfel Kulesi, Fransız kültürünün ve tarihinin simgesi
- Roma’daki Kolezyum, şehrin kadim geçmişinin bir hatırlatıcısı
- San Francisco’daki Golden Gate Köprüsü, bir mühendislik harikası
- Çin Seddi, insan yaratıcılığının bir kanıtı
Bunlar hayattaki birçok meşhur kent manzarasından yalnız birkaçı. Her biri eşsizdir ve anlatacak kendi hikayesi vardır.
IX.
Şehir manzaraları, sanat içerikli ve fotoğrafik temsilin büyüleyici ve devamlı değişen bir mevzusudur. Bir şehrin tarihini, kültürünü ve mimarisini belgelemek yahut yalnız güzel ve çağrışımlı bir imaj kurmak için kullanılabilirler. İster fotoğrafçı, talep eder sanatçı olun yahut yalnız güzel kent manzaralarına bakmaktan hoşlanan biri olun, bu sanat türünde hepimiz için bir şeyler vardır.
Okuduğunuz için teşekkürler!
S: Şehir manzarası nelerdir?
A: Şehir manzarası, çoğu zaman uzaktan bir kent yahut kasabanın görünümüdür.
S: Şehir manzaralarının zamanı nelerdir?
A: Şehir manzaraları yüzyıllardır sanatta betimlenmiştir; 18. yüzyılda Canaletto’nun resimlerinden 20. yüzyılda Ansel Adams’ın fotoğraflarına kadar.
S: Şehir manzaralarının değişik türleri nedir?
A: Şehir manzaralarının pek oldukca değişik türü vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kentsel manzaralar
- Kenar mahalle manzaraları
- Kırsal manzaralar
- Endüstriyel manzaralar
- Post-endüstriyel manzaralar
0 Yorum