Meditasyon yüzyıllardır mevcud bir uygulamadır. Bütün dinlerden ve kültürlerden insanoğlu tarafınca zihinsel sakinlik ve berraklık durumuna ulaşmak için kullanılır. Birçok değişik meditasyon türü vardır, sadece tamamı uygulayıcının iç benliğiyle irtibat kurmasına destek olma ortak amacını paylaşır.
Meditasyonun zamanı uzun ve karmaşıktır, sadece üç ana döneme ayrılabilir:
- Budist öncesi devre (M.Ö. 00-500 civarı)
- Budist süreci (M.Ö. 0-MS 1500)
- Çağdaş devre (ortalama 1500-günümüz)
Budist öncesi dönemde, meditasyon Hindistan ve Çin’de uygulanıyordu. Meditasyonun en eski kanıtı, MÖ 3300 ila 1300 yılları aralığında şu anda Pakistan ve Hindistan olan bölgede gelişen İndus Vadisi Medeniyeti’ndan geliyor.
Hindistan’da meditasyon, Hindu toplumsal sistemindeki en yüksek kast olan Brahminler tarafınca uygulanıyordu. Brahminler, meditasyonun moksha’ya yahut yine doğuş döngüsünden kurtuluşa ulaşmalarına destek olabileceğine inanıyorlardı.
Çin’de meditasyon, meditasyonun kendilerine wu-wei yahut “zahmetsiz fiil” durumuna ulaşmada destek olabileceğine razı gelen Taoistler tarafınca uygulanıyordu.
Budist süreci, MÖ 563 ila 483 yılları aralığında yaşamış olan Buda’nın öğretileriyle Hindistan’da başladı. Buda, meditasyonun aydınlanmaya yahut nirvanaya giden yol bulunduğunu öğretti.
Budizm Hindistan’dan Çin, Japonya, Kore ve Güneydoğu Asya’ya yayıldı. Bu ülkelerin her birinde meditasyon mahalli kültür ve geleneklere uyarlandı.
Meditasyonun çağıl çağı, Batılı bilginlerin Budizm ve öteki Şark dinlerini incelemeye başladığı 19. yüzyılda başladı. 20. yüzyılda meditasyon, Swami Vivekananda, Paramahansa Yogananda ve Thich Nhat Hanh benzer biçimde öğretmenler tarafınca Batı’ya tanıtıldı.
Günümüzde meditasyon bütün dinlerden ve kültürlerden insanoğlu tarafınca uygulanmaktadır. Stres yok etme, endişe azaltma ve psikolojik açınma benzer biçimde muhtelif amaçlar için kullanılır.
Meditasyon hakkındaki daha çok informasyon edinmek istiyorsanız, birçok kaynak mevcuttur. Meditasyon hakkındaki kitaplar, DVD’ler ve çevrimiçi kurslar bulabilirsiniz. Ek olarak mahalli topluluğunuzdaki meditasyon öğretmenlerini de bulabilirsiniz.
Meditasyon, zihinsel ve fizyolojik sağlığınızı iyileştirmenin emin ve müessir bir yoludur. Denemekle ilgileniyorsanız, denemenizi öneririm.
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Meditasyon | Meditasyon, kişinin dikkat ve farkındalığını eğitmek için farkındalık, yoga yahut yakarma benzer biçimde bir teknik kullandığı bir uygulamadır. |
Tarih | Meditasyonun zamanı binlerce sene öncesine dayanır ve dünya genelinde birçok değişik kültürde uygulanmıştır. |
Tefekkür | Tefekkür, muayyen bir mevzu üstünde derinlemesine düşünmeyi içeren bir meditasyon türüdür. |
Maneviyat | Meditasyon psikolojik bir tatbik olabilir, sadece meditasyon yapmak için dindar yahut psikolojik olmak gerekmez. |
Din | Pek fazlaca din meditasyonu kendi uygulamalarına dahil etmiştir. |
II. Meditasyonun Yararları
Meditasyonun hem fizyolojik bununla birlikte psikolojik esenlik için bir takım faydası olduğu gösterilmiştir. Meditasyonun yararlarından bazıları şunlardır:
- Azaltılmış stres ve endişe
- İyileştirilmiş uyku
- Artan odaklanma ve konsantrasyon
- İyileştirilmiş ruh hali
- Azaltılmış ağrı
- Gelişmiş bağışıklık fonksiyonu
- Artan yaratıcılık
- Genel refahın iyileştirilmesi
Meditasyonun yararları hakkındaki daha çok informasyon edinmek istiyorsanız, çevrimiçi ve kütüphanelerde birçok kaynak mevcuttur. Ek olarak topluluğunuzda sunulan birçok değişik meditasyon dersi ve atölyesi bulabilirsiniz.
III. Değişik Meditasyon Türleri
Birçok değişik meditasyon türü vardır ve her birinin kendine has yararları ve teknikleri vardır. En yaygın meditasyon türlerinden bazıları şunlardır:
- Farkındalık meditasyonu
- Transandantal meditasyon
- Vipassana meditasyonu
- Zen meditasyonu
- Kundalini yoga meditasyonu
Her meditasyon türünün kendine has yararları vardır ve sizin için en iyi meditasyon türü, bireysel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlı olacaktır. Meditasyona yeni başladıysanız, keyif aldığınız ve sizin için yararlı gözüken bir meditasyon türü bulana kadar değişik meditasyon türlerini tecrübe etmek iyi bir fikirdir.
İşte en yaygın meditasyon türlerinden bazılarının kısa bir özeti:
- Farkındalık meditasyonu farkındalığı şimdiki ana getirmeye odaklanan bir meditasyon türüdür. Farkındalık meditasyonunda, bir tek sükunet içinde oturur ve nefesinize odaklanırsınız, yargılamadan ortaya çıkan herhangi bir düşünceye yahut duyguya dikkat edersiniz. Farkındalık meditasyonu odaklanmanızı iyileştirmenize, stresi azaltmanıza ve sıhhat duygunuzu artırmanıza destek olabilir.
- Transandantal meditasyon bir mantrayı yine yine tekrarlamayı içeren bir meditasyon türüdür. Transandantal meditasyonda, gözleriniz kapalıyken kolay bir pozisyonda oturursunuz ve mantranızın sesine odaklanırsınız. Transandantal meditasyon stresi azaltmanıza, odaklanmanızı iyileştirmenize ve yaratıcılığınızı artırmanıza destek olabilir.
- Vipassana meditasyonu düşüncelerinizi ve hislerinizi yargılamadan gözlemlemeyi içeren bir meditasyon türüdür. Vipassana meditasyonunda, gözleriniz kapalıyken kolay bir pozisyonda oturursunuz ve nefesinize odaklanırsınız. Düşünceler ve hisler ortaya çıktıkça, onları yargılamadan gözlemlersiniz. Vipassana meditasyonu, düşüncelerinizin ve hislerinizin farkındalığını geliştirmenize destek olabilir ve negatif duyguları bırakmanıza destek olabilir.
- Zen meditasyonu gözleriniz kapalıyken kolay bir pozisyonda oturmayı ve nefesinize odaklanmayı içeren bir meditasyon türüdür. Zen meditasyonunda, düşüncelerinizi yahut hislerinizi denetim etmeye çalışmazsınız. Bunun yerine, onların istedikleri benzer biçimde gelip gitmelerine izin verirsiniz. Zen meditasyonu odaklanmanızı iyileştirmenize, stresi azaltmanıza ve sıhhat duygunuzu artırmanıza destek olabilir.
- Kundalini yoga meditasyonu ilahiler söylemeyi, soluk egzersizlerini ve yoga pozlarını içeren bir meditasyon türüdür. Kundalini yoga meditasyonunda, gözleriniz kapalıyken kolay bir pozisyonda oturursunuz ve nefesinize odaklanırsınız. Ek olarak mantralar söyler ve yoga pozları yaparsınız. Kundalini yoga meditasyonu enerji seviyenizi iyileştirmenize, stresi azaltmanıza ve sıhhat duygunuzu artırmanıza destek olabilir.
Iyi mi Meditasyon Yapılır
Meditasyon yüzyıllardır mevcud bir uygulamadır. Zihni sakinleştirmenin ve şimdiki ana odaklanmanın bir yoludur. Meditasyon yapmanın birçok değişik yolu vardır, sadece en yaygın yöntemlerden bazıları şunlardır:
- Farkındalık meditasyonu
- Transandantal meditasyon
- Vipassana meditasyonu
- Zen meditasyonu
Hangi yöntemi seçerseniz seçin, meditasyonun amacı bedeni ve zihni rahatlatmak ve şimdiki ana odaklanmaktır. Meditasyon yaptığınızda, zihninizi daha odaklı ve bilincinde olmaya eğitiyorsunuz. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım faydaya yol açabilir:
- Azaltılmış stres ve endişe
- Gelişmiş odaklanma ve konsantrasyon
- Artan saadet ve huzur
- İyileştirilmiş uyku
Meditasyona yeni başladıysanız, yavaş başlamanız ve her gün meditasyon yapmış olduğunuz süreyi kademeli olarak artırmanız önemlidir. Ek olarak başlamanıza destek olması için nitelikli bir meditasyon öğretmeni bulmak isteyebilirsiniz.
Meditasyon, zihinsel ve fizyolojik sağlığınızı iyileştirmenin emin ve müessir bir yoludur. Meditasyon hakkındaki daha çok informasyon edinmekle ilgileniyorsanız, çevrimiçi ve kütüphanelerde birçok kaynak mevcuttur.
V. Nerede Meditasyon Yapılır
Meditasyon yapabileceğiniz birçok değişik yer var. Evde, parkta, meditasyon merkezinde yahut hatta işte meditasyon yapabilirsiniz.
Meditasyon yapacağınız yeri seçerken, sessiz ve rahat bir yer bulmak önemlidir. Ek olarak kolay olduğunuzdan ve davranmak için kafi alanınız olduğu için güvenli olmalısınız.
Meditasyona yeni başladıysanız, evde meditasyon yaparak başlamanız yararlı olabilir. Bu, uygulamaya alışmanızı ve kolay bir rutin bulmanızı elde edecektir.
Daha deneyimli olduğunuzda, park yahut meditasyon merkezi benzer biçimde başka yerlerde meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz. Değişik ortamlarda meditasyon yapmak, çevrenizin değişik yönleriyle irtibat kurmanıza ve meditasyonun faydalarını yeni şekillerde deneyimlemenize destek olabilir.
Meditasyon yapacağınız yeri seçerken dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan birtakım ipuçları:
- Sessiz ve sakin bir yer seçin.
- Basit olduğunuzdan ve hareket edecek kafi alanınız olduğu için güvenli olun.
- Şayet meditasyona yeni başladıysanız, evde meditasyon yaparak başlayabilirsiniz.
- Daha çok edinim kazandıktan sonrasında, park yahut meditasyon merkezi benzer biçimde başka yerlerde meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz.
VI. Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon
Meditasyon yüzyıllardır mevcud bir uygulamadır. Zihni sakinleştirmenin ve şimdiki ana odaklanmanın bir yoludur. Birçok değişik meditasyon türü vardır ve her biri yeni başlayanlar için yararlı olabilir.
En yaygın meditasyon türlerinden biri farkındalık meditasyonudur. Farkındalık meditasyonu, nefesinize ve düşüncelerinize dikkat etmeyi ihtiva eder. Düşüncelerinizin ve hislerinizin daha çok farkına varmanın ve onları bırakmayı öğrenmenin bir yoludur.
Başka bir meditasyon türü de mantra meditasyonudur. Mantra meditasyonu, bir kelimeyi yahut cümleyi yine yine tekrarlamayı ihtiva eder. Bu, zihnin odaklanmasına ve sakinlik hissi yaratılmasına destek olabilir.
Başka birçok meditasyon türü vardır ve sizin için işe yarayanı bulmak için denemeler yapmanız gerekebilir. Meditasyona yeni başladıysanız, yavaşça başlamanız ve meditasyona harcadığınız tarihi kademeli olarak artırmanız önemlidir.
Meditasyon, yeni başlayanlar için fazlaca yararlı bir tatbik olabilir. Stresi azaltmaya, odaklanmayı iyileştirmeye ve farkındalığı artırmaya destek olabilir. Meditasyon hakkındaki daha çok informasyon edinmek istiyorsanız, çevrimiçi ve kütüphanelerde birçok kaynak mevcuttur.
VII. İleri Uygulayıcılar İçin Meditasyon
İleri seviye uygulayıcılar için meditasyon, yeni başlayanlar için meditasyondan tamamen değişik bir canavardır. Yeni başlayanlar meditasyonun temellerini ve bunu günlük yaşamlarına iyi mi dahil edeceklerini öğrenmeye odaklanmış olabilirken, ileri seviye uygulayıcılar meditasyon uygulamalarını bir sonraki seviyeye taşımakla daha çok ilgilenirler. Bu, mantra meditasyonu, görselleştirme meditasyonu yahut kundalini yogası benzer biçimde daha ileri seviye meditasyon tekniklerini keşfetmeyi içerebilir. Ek olarak her gün meditasyona daha çok süre ayırmayı yahut daha sıkıntılı ortamlarda meditasyon yapmayı içerebilir.
İleri seviye uygulayıcılar ek olarak meditasyonun felsefi ve psikolojik yanlarını keşfetmekle de ilgilenebilirler. Meditasyonun zamanı yahut meditasyonun ferdin yaşamını iyileştirmek için kullanılabileceği değişik yollar hakkındaki daha çok informasyon edinmek isteyebilirler. Ek olarak meditasyon ile yoga yahut yakarma benzer biçimde öteki psikolojik uygulamalar arasındaki ilişkiyi keşfetmekle de ilgilenebilirler.
Şayet meditasyonda ileri ölçüde bir uygulayıcıysanız, uygulamanızı bir üst seviyeye taşımanıza destek olacak bir takım kaynak mevcuttur. Size daha ileri meditasyon teknikleri hakkındaki informasyon verebilecek bir takım kitap, yazı ve internet sayfası bulunmaktadır. Ek olarak katılabileceğiniz bir takım meditasyon inzivası ve atölyesi de bulunmaktadır.
Meditasyonun felsefi ve psikolojik yanlarını keşfetmekle ilgileniyorsanız, daha çok informasyon edinmenize destek olabilecek bir takım kitap, yazı ve internet sayfası bulunmaktadır. Ek olarak rehberlik ve yardımcı sunabilecek bir takım meditasyon öğretmeni de bulunmaktadır.
Meditasyon yaşam boyu devam eden bir yolculuktur. Meditasyon yapmanın tek bir doğru yolu yoktur ve bir fert için işe yarayan bir şey bir başkası için işe yaramayabilir. En mühim şey, keyif aldığınız ve iç benliğinizle irtibat kurmanıza destek olan bir meditasyon pratiği bulmaktır.
Muayyen Problemler İçin Meditasyon
Meditasyon, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif hususi sorunlara destek olmak için kullanılabilir:
- Stres
- Kaygı
- Depresyon
- Uykusuzluk
- Ağrı
- Bağımlılık
- Travma Sonrası Stres Bozukluğu
- Yas
- Yitik
Meditasyonun bu sorunları tedvir etmek için müessir bir yol olabileceğini öne devam eden giderek artan sayıda inceleme bulunmaktadır. Örnek olarak 2014 tarihindeki bir emek harcama, meditasyonun kronik ağrısı olan kişilerde stresi, kaygıyı ve depresyonu azaltmada müessir bulunduğunu bulmuştur.
Muayyen bir sorunla savaşım ediyorsanız, meditasyon sizin için yararlı bir çalgı olabilir. Sadece, meditasyonun ustalaşmış tıbbi yahut ruhsal bakımın yerini tutmadığını unutmamak önemlidir. Ciddi bir mesele yaşıyorsanız, ustalaşmış yardım almak önemlidir.
Muayyen bir soruna destek olması için meditasyonu denemekle ilgileniyorsanız, sizin için mevcut bir takım kaynak vardır. Size meditasyon yapmayı öğretebilecek kitaplar, DVD’ler ve çevrimiçi kurslar bulabilirsiniz. Ek olarak topluluğunuzdaki meditasyon gruplarını da bulabilirsiniz.
Sizin için işe yarayan ve devam edebileceğiniz bir meditasyon pratiği bulmak önemlidir. Meditasyon yapmanın doğru yahut yanlış bir yolu yoktur. En mühim şey, keyif aldığınız ve kendinizi daha iyi hissetmenize destek olan bir ergonomik bulmaktır.
IX. Meditasyon ve Din
Meditasyon yüzyıllardır birçok dinde uygulanmaktadır. Çoğu zaman tanrısal olanla irtibat kurmanın yahut psikolojik aydınlanmaya ulaşmanın bir yolu olarak görülür. Birtakım dinlerde meditasyon, dini uygulamanın lüzumlu bir parçası olarak kabul edilir.
Budizm’de meditasyon, farkındalık ve farkındalığı geliştirmenin bir yolu olarak görülür. Ek olarak stresi ve kaygıyı azaltmanın bir yolu olarak da görülür. Hinduizm’de meditasyon, tanrısal olanla irtibat kurmanın ve moksha’ya yahut yine doğuş döngüsünden kurtulmanın bir yolu olarak görülür. İslam’da meditasyon, Allah ile irtibat kurmanın ve sükünet durumuna ulaşmanın bir yolu olarak görülür.
Hristiyanlıkta meditasyon öteki dinlerde olmasıyla birlikte yaygın olarak uygulanmaz. Sadece, meditasyonu uygulamalarına dahil eden birtakım Hristiyan gelenekleri vardır. Örnek olarak, Trappist rahipleri sessiz meditasyon uygulamalarıyla bilinirler.
Dindar olun yahut olmayın, meditasyon zihinsel ve romantik sağlığınızı iyileştirmek için kıymetli bir çalgı olabilir. Stresi, kaygıyı ve depresyonu azaltmanıza destek olabilir. Ek olarak odaklanmanızı, konsantrasyonunuzu ve yaratıcılığınızı artırmanıza da destek olabilir.
Meditasyon hakkındaki daha çok informasyon edinmek istiyorsanız, sizin için birçok kaynak mevcuttur. Mevzuyla alakalı kitaplar, makaleler ve çevrimiçi kurslar bulabilirsiniz. Ek olarak, meditasyon yapmayı öğrenmenize destek olabilecek topluluğunuzdaki meditasyon öğretmenlerini de bulabilirsiniz.
S: Meditasyon nelerdir?
C: Meditasyon, kişinin zihnini yahut farkındalığını muayyen bir nesneye, düşünceye yahut aktiviteye odaklanmaya eğittiği bir uygulamadır.
S: Meditasyonun yararları nedir?
A: Meditasyonun stresi azaltma, odaklanmayı iyileştirme, mutluluğu artırma benzer biçimde birçok faydası olduğu gösterilmiştir.
S: Iyi mi meditasyon yapabilirim?
A: Meditasyonun birçok değişik yolu vardır sadece birtakım yaygın yöntemler şunlardır:
- Nefesinize odaklanın
- Bir mantrayı tekrarlamak
- Rahat bir sahneyi görselleştirmek
0 Yorum